sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Ihana leipä






Olen tässä viimeiset kolme kuukautta tehnyt itse meidän vaaleat leivät. Ruisleipääkin olen tehnyt, mutta niistä on kuvat onuhtunut ottaa. Sekin on yllättävän helppoa, mutta aikaavievää.
Kaupasta vaaleaa ei ole ostettu lainkaan, joten kyllä tuntuu kukkarossakin.

Leivät syntyy usein kokeilemalla. Joskus onnistuu paremmin ja joskus huonommin.
Voin antaa summittaisen ohjeen, jolla itse on yleensä onnistunut, mutta en voi luvata parasta mahdollista lopputulosta.


5 dl kylmää vettä
1/2 pkt hiivaa
2 tl suolaa
n. 11 dl vehnäjauhoja

(myös voi korvata osan jauhoista näin
esim.
1,5dl kauraleseitä
1,5dl vehnäleseitä
10dl vehnäjauhoja)

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja jauhot. Sekoita. Anna kohota 2 tuntia. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile niistä leivät leivinpaperilla vuoraulle pellille. (mä teen usein niin, että "lättään" taikinan vain kauhalla leivinpaperille, etten edes "vaivaile taikinaa sen kummemmin", sirottele taikinamöykkyjen päälle jauhoja hieman ja muotoilen). Anna leipien kohota puolisen tuntia. Paista 225 asteessa 20-30 min.
NAUTI!

4 kommenttia:

Titta kirjoitti...

Älä ny viitti luoda paineita kanssasisarissa!! ;DD Ei vainen, vitsit sikseen... ihanan näkösiä. Mmmm, voin melkeen haistaa tuoreen leivän tuoksun!

HelmiHanna kirjoitti...

EI Paineita:) Olisitpa nähnyt epäonnistuneet versiot! :D Mä en edes itse juurikaan syö edes leipää, mut muu perhe tykkää. Leipomiseen on syynä lähinnä erityisesti säästää edes jostakin, kun kauppalaskut huutavat hirmulukemia! :(

Tiina kirjoitti...

Löysin blogisi sattumalta ja täältähän löytyi vaikka mitä kivaa. Tuo keittiön apupöytä on ihana, varmasti helppo tehdä.

HelmiHanna kirjoitti...

Heips Tiina ja Kiitos kommentistasi. Kiva, et löysit tänne sattumalta ja toivottavasti vierailet uudestaankin :)Apupöytä oli todella helppo tehdä ja valmistui kahdessa päivässä! Tervetuloa myös lukijaksi :)